Néhány ember csak utálja a földimogyoró vajat

földimogyoró butter with knife

Georgina Palmer / istock

Valakinek azt kell mondania: Nem mindenki szereti a mogyoróvajat. Ez a krémes terjedés, amely a legtisztább formában a földimogyoróból és egy csipet sóból készült, gyermekkori vágott és tiszteletre méltó amerikai élelmiszerhős volt a második világháború óta. A mogyoróvaj népszerűsége részben a magas fehérjetartalmának, az alacsony termelési költségnek, valamint az édes és a sós ízeknek köszönhető.

Többet a Delish-ről: Ismerd meg, miért állnak a földimogyoró vajára?

A mogyoróvajak sok ember általi elkerülése a mogyoró-allergiához vezethet, ami az egyik leggyakoribb és legsúlyosabb ételallergia az Amerikai Allergiai Akadémia, az asztma és az immunológia. A mogyorótermékek részecskéinek megérintése vagy belélegzése anafilaxiát okozhat – súlyos, egész test allergiás reakciót, amelynek tünetei intenzív hányinger és csalánkiütés, légszomjjal és esetleges halálos duzzanat a nyelv vagy a torok között terjednek. A Jaune Food Allergy Intézet által a Mount Sinai School of Medicine orvosi felmérés során megállapították, hogy a mogyoró allergia előfordulása a gyermekeknél 1997 és 2008 között több mint megháromszorozódott.

Más földimogyoró vajúdók nem szeretik az ízt vagy a textúrát. A leggyakoribb panaszok a fórumokon, mint például a Tapasztalati projekt I Hate Peanut Butter és a Facebook oldal I Hate Peanut Butter! az a szag és a szájpadlás, amit a 1895-ben írt mogyoróvaj-szabadalom támogat: “egy pépes ragasztóanyag, amely a megkülönböztetés egyszerűségének érdekében nevezik a vajat”.

Ráadásul az összes feldolgozott dióhéjú gomba esetében a mogyoróvaj a potenciális bakteriális szennyeződés miatt a legmagasabb előfordulási gyakoriság. 2011-ben két nagyobb mogyoróvaj márka emlékeztetett a potenciális szalmonellafoltok miatt.

Többet a Delish: Fresh (Peanut Butter Free!) Sandwich Ötletek

Még egy másik érvet is lehet tenni a túlzott összetevők listáján a mindenütt jelenlévő földimogyoró-elterjedés ellen. Napjainkban a polcokon lévő földimogyoró gombák nemcsak földimogyorókat, hanem különféle édesítőszereket és stabilizálószereket is tartalmaznak, mint például a hidrogénezett növényi olajok és mono és digliceridek. (Természetes és szerves márkák, amelyek betartják a mogyoró filozófiáját, könnyen elérhetők a szupermarketekben, bár magasabb költségekkel járnak.)

A földimogyoró-gyűlölők manapság már egy csomó dió vajat kínálnak. Val Weaver, az egészségügyi-élelmiszer-szakértő és a RealAge.com főszerkesztője azonosította a legjobb alternatív kukoricacsutákat, összehasonlítva a mandulavaj, a kesudió, a makadámmamártó vaj, a vajas vaj és a diósvaj ízét és egészségét:

Mandulavaj: A mandula vaj egy kicsit kifutó lehet, de íze tökéletes tapadást biztosít a nyers zöldségekhez és alma szeletekhez. Keressen egy olyan vajat, amelynek rengeteg barna foltja van – ők a mandula bőre, amely tele van antioxidáns E-vitaminnal.

Kesudió: A kesudió szerelmesei megpróbálhatják ezt a dió vajat, mártásokat és curryokat keverni. A többi dióhoz viszonyítva a kesudió zsírban és kalóriában szignifikánsan alacsonyabb, és egy kicsivel több vasat tartalmaz.

Macadámia vajat: A vizsgálatokban a macadamiák szívelégteljes koleszterinszint-csökkentő hatást mutattak.

Pecan vaj: A pekándiumok béta-karotinnal és gamma-tokoferollal rendelkeznek, az E-vitamin olyan formája, amely segít az LDL-koleszterin megtartásában az artériák felfrissítésében. A pekándió finom íze kikerülhet a kenyérből; ehelyett apróra vágott almára vagy jicama botokra kenjük.

Dió vaj: A dió az alfa-linolénsav (AHA) egyik csúcsminőségű forrása, amely az Ön számára jó omega-3 zsírsavvá alakul. Mivel a dióvaj egy kicsit keserű, párosítsa meg valami édes, mint a méz vagy a sárgabarack lekvárt egy egész gabonás bagel.

Te egy mogyoró-vaj hater? Ha igen, miért?

Loading...