Padlizsán és paradicsom gratin

Recept Jacques Pepin jóvoltából.

Kezdeni ezt az étel, enyhén olajozott szelet padlizsán elterjedt tálcán és sült. Sokkal egyszerűbb, mint hagyományos módon (serpenyőkben), ez a megközelítés egészségesebb is, hiszen sokkal kevesebb olajra van szükség. Ezután a szeleteket paradicsommal rétegezzük egy gratin tálban, ízesített kenyérmorzsával, és kész a sütőben.

Hozamok:

4

Hozzávalók
2
hosszú, keskeny, erős padlizsán
2 tbsp.
kukoricaolaj
1
szelet finom textúrájú fehér kenyeret
c.
reszelt parmezán sajttal
1 tk.
apróra vágott friss kakukkfűlevél
1/2 ts.
1 evőkanál.
Szűz oliva olaj
4
közepes érett paradicsom
Útvonal
  1. Melegítse fel a sütőt 400 fokosra.
  2. Vágja le a padlizsánokat (de ne héjon), és vágja őket hosszában 1/2-es vastag szeletekre. (Kb. Nyolc szelet lesz).
  3. Vegyünk egy zselés tekercses serpenyő alját vagy sütőedényt a kukoricaolajjal. A padlizsánszeleteket egyrétegben fektesse le az olajozott serpenyőbe, majd azonnal tegye őket a serpenyőbe, hogy mindkét oldalán enyhén olajozott.
  4. Szórjuk meg a szeleteket a sóval, és 15 percig sütjük. Ezután óvatosan fordítsa meg a szeleteket nagy fémcsapdal (lágy lesz), és még 10 percig süssük meg. Állítsa a padlizsánt félre a serpenyőbe, és hagyja, hogy lehűl, hogy langyos.
  5. Eközben egy kis tálban keverje össze a kenyérmorzsákat, a parmezán sajtot, a kakukkfűvet és az olívaolajat.
  6. A tojásos és paradicsom váltakozó szeleteket rendezzen egy 4-6-os csészében, átfedve a szeleteket annyira, hogy mindegyiket illessze az edénybe. A tetejére egyenletesen megszórjuk a kenyérrém keveréket. (Ezen a ponton az edényt legfeljebb 8 órán keresztül lehet lefedni és hűteni.)
  7. Amikor készen áll a sütés főzésére, előmelegítse a sütőt 400 fokosra. Süsse a gratin 20-25 percig, amíg a zöldségek puha és melegítik keresztül, és a morzsa feltöltés szépen pirított. Szolgáljon azonnal.

kép

Illusztráció: Michael Toland

Loading...