Činjenice o čokoladi

U čast Nacionalnog mjeseca čokolade, prikupili smo nekoliko činjenica o ovom popularnom konfekcijskom kakao.

mrak Chocolate

Jorge Gonzalez / iStock

1. Da li Amerikanci konzumiraju više čokolade na Valentinovo ili Uskrs??

U 2009, više od 58 milijuna funti čokolade su kupili i (vjerojatno) konzumiraju u danima oko 14. veljače – to je oko 345 milijuna dolara vrijedan. Ove godine projicira taj broj do 60 milijuna funti! Ali, ispričavam se, siromašni Cupid, tjedan u kojem domovi Valentinova nisu najveći tjedan u godini za prodaju čokolade. Prema istraživanjima tvrtke Nielsen, Uskrs povijesno priznaje Valentinovo sa 71 milijuna funti čokoladnih bombona. Halloween trumps oba od tih praznika; više od 90 milijuna funti čokoladnih bombona kupuje se za sablasni odmor.

2. Procrastinatori u ljubavi

Iako svi znamo da Valentinovo pada svake godine 14. veljače, mnogi od nas još uvijek čekaju do zadnje minute da pokupimo čokoladne bombone, bombona i tartufe. Nielsen izvještava da je najveći dan za prodaju čokolade tijekom Valentinova tjedna 13. veljače. (Možda je to osigurati da su u svom najsvježijem?) I 15. veljače – kao što ste možda pogodili lovci – je drugi najviši dan za prodaju čokolade tijekom Valentinovog sezone.

Više od Delish: Pojačajte toplinu: afrodizijaci iz cijelog svijeta

3. Da li žene žude čokoladu više od muškaraca??

Oglašavne kampanje – kao što je Dove’s “We’re Only Human”, u kojima žene otkrivaju svoje ranjive strane i utješene odmašćivanjem komad čvrste čokolade – pomislili bi da dame potreba čokolada. I jasno je da oglašavanje funkcionira, jer Slate izvještava da će 75 posto čokolade kupljene ovog tjedna biti muškarci koji ga kupuju za žene. Ali znanost nije na brodu. Prema istraživanju Slatea, “Istraživanje o tome žene vole čokoladu više od muškaraca donijela je mješovite rezultate, dijelom zato što je žudnja – pojam koji istraživači često koriste kada govori o čokoladnim procjenama – inherentno subjektivni fenomen.”

4. Kada je čokolada postala sinonim za romantiku?

Vjerojatno se vratila tijekom vremena Aztecsova, kad se čokolada smatra rodom. Montezuma, car u to vrijeme, navodno je konzumirao beskrajne količine grješnih stvari kao pre-kursor svoje romantične sastanke. A Cassanova? Također je rumored da je Casanova imao sklonost prema tamnim stvarima, koje će jesti da zagrije stvari u spavaćoj sobi.

5. Da li vam čokolada doista okreće?

Prema New York Times, čokolada sadrži dvije kemikalije koje potiču seksualne želje: triptofan koji pomaže u povećanju proizvodnje serotonina (kemijska moždina koja sudjeluje u uzbuđenjima i muškosti) i feniletilamina, koju mozak oslobađa nakon zaljubljivanja. Ali količine tih kemikalija koje sadrži čokolada mogu biti zanemarive. Studija objavljena u svibnju 2006 Seksualna medicina zaključilo je da “nije bilo značajnih razlika između prijavljenih stopa seksualnog uzbuđenja ili tjeskobe” između onih koji su redovito konzumirali jedan čaj od čokolade dnevno u odnosu na one koji su dobili tri porcije dnevno. Ali povećana količina serotonina iz endorfinskih sekreta u vašem mozgu će se osjećati dobro, i sve što vam čini da se osjećate dobro će vas staviti u pravu raspoloženje. Idi za čokoladne poslastice koje imaju veći sadržaj kakao.

6. Koja zemlja jede najviše čokolade??

Ako pogodite Švicarsku, točno ste. Prema Nacionalnoj udruzi za kolače, Švicarska svrstava ljestvice sa 22 kilograma čokolade koja se jede po osobi svake godine. Mi Amerikanci jedva smo napravili top 10.

7. Kako temperatura utječe na rast kakao grah?

Weather Channel kaže da čokolada raste najuspješnije unutar 20 stupnjeva ekvatora. Sedamdeset pet posto kakao biljaka raste unutar 8 stupnjeva linije sredine. Kakao stablo uspijeva u vrlo vrućem vremenu i visokoj vlažnosti, što općenito znači tropske klime. No, zbog štetnika i gljiva, manje i manje kakao biljaka preživjeti u Južnoj Americi, Panama i Karibi. Danas većina raste u zapadnoj Africi. Prema Međuvladinoj skupini o klimatskim promjenama (IPCC), globalno zagrijavanje ugrožava našu opskrbu čokoladom. IPCC navodi da bi “niže geografske širine, osobito tropske regije, vidjele smanjenje produktivnosti usjeva čak i za malu lokalnu temperaturu (1-2 ° C)”, navodi The Weather Channel. “Biljke dobro reagiraju na visoke temperature, ali raspon ima maksimalnu godišnju prosječnu temperaturu od 86-90 ° F. Ako su neke farme već blizu tog godišnjeg maksimuma, povećanje temperature bi bilo izuzetno štetno.”

8. Čokolada nema u bijeloj čokoladi

Znanost dnevno “Bijela čokolada ne sadrži čokoladnu tekućinu, već se sastoji od kakaovog maslaca, šećera, mliječnih proizvoda i aroma, mora sadržavati najmanje 20 posto kakaovog maslaca i najviše 55 posto šećera”.

Hoćete li dati čokoladu na Valentinovo??

Povezani videozapisi: Ultimate Guide to Boozy Hot Chocolate

Loading...